top of page
Bee on a Daisy

SKÖTSELRÅD PAKETBIN

För platser där det alltid surrar

Våra paketbin finns tillgänliga från slutet av juni till mitten av juli. När du hämtar dina paketbin får du med dig en transportbur med cirka 1,5 kg bin och en nyparad drottning i utätningsbur.

Du hämtar dina paketbin hos oss i Arboga eller i Hässelby, västra Stockholm. Vi erbjuder även leverans i Mälardalen eller övriga Stockholm efter överenskommelse, då tillkommer en leveransavgift.

Innan du hämtar dina paketbin ska du ha förberett hemma:

 • Kupa med tak och botten samt täckskiva alternativt en topplistkupa

 • 10 ramar med nya vaxmellanväggar eller topplister med startremsa

 • Foderanordning, t. ex ramfodrare

 • Foder (sockerlösning: 50% socker, 50% vatten)

 • Flusterförminskare (för att skydda ditt unga bisamhälle)


När du kommer hem, ställ transportburen mörkt och svalt i 1-3 dygn. Hur många dygn som gäller för just dig får du skriftlig information om när du får dina bin. 


Under tiden de står mörkt och svalt måste du duscha transportburen med vatten från en sprayflaska (t. ex en blomspruta flera gånger per dag. Bina har inget vatten med sig och alstrar dessutom värme, vilket gör att de är törstiga. 


NÄR DET ÄR DAGS ATT FLYTTA BINA TILL DIN KUPA GÖR DU SÅ HÄR:


 • Plocka bort 5-6 ramar/topplister och lägg åt sidan så du lätt kan hälla bina ner i kupan.

 • Förbered din foderanordning, fyll med foder och sätt den i kupan.  Om du använder ramfodrare täck sockerlösningen med lecakulor så bina inte drunknar.

 • Dra ut tre trådar längs nederkanten på transportburen med en tång, men håll botten stängd.

 • När du håller transportburen över kupan, vik upp botten och häll ner bina. Du kan behöva skaka transportburen för att de flesta bin ska följa med. 

 • Sätt försiktigt tillbaka ramarna utan att krossa bina som befinner sig på botten i kupan.

 • Skruva av locket ovanpå transportburen, där hänger utätningsburen med din drottning.

 • Ta bort spärren på utätningsburen innan du hänger utätningsburen mellan de mittersta ramarna i kupan.

 • Stäng locket på kupan.

 • Flustret på kupan ska vara öppet, men helst förminskat med en flusterförminskare.

 • Lägg transportburen framför flustret på kupan så resterande bin hittar in i sitt nya hem.


Eftersom dina bin inte har några utbyggda mellanväggar och inget foder är det nu viktigt att regelbundet fodra ditt nya bisamhälle med sockerlösning bestående av 50% socker och 50% vatten. Ge bina cirka 5dl foder varannan dag och öka långsamt mängd upp till 10dl varannan dag. Vi rekommenderar att du fortsätter fodra ditt samhälle hela sommaren. Det är speciellt viktigt om sommaren är varm och torr eller kall och regnig, men dina bin behöver fodras varannan dag i minst tre veckor även en bra sommar.


Tre dagar efter du flyttat bina till sin nya kupa är det dags att se om drottningen är ute ur sin utätningsbur. Är den tom, så ta bara bort den och stäng kupan. Har bina fortfarande inte ätit ut sin drottning, hjälp dem genom att peta loss det mesta av foderdegen som fortfarande blockerar och häng tillbaka buren.


Vill du behandla ditt nya bisamhälle mot varroa är bästa tidpunkten att göra det i samband med att du tittar om drottningen är ute ur utätningsburen. Använd då mjölksyrabehandling. Hur du gör kan du läsa på Alltombiodling.se.
I övrigt ska samhället inte behandlas mot varroa före invintringen. 


Försök att störa ditt nya bisamhälle så lite som möjligt. Om du använder en ramfodrare passa på att kika ner mellan ramarna utan att lyfta dem när du fyller på fodraren. Ditt samhälle jobbar just nu hårt för att bygga ut mellanväggarna.


Efter två veckor kan du göra din första genomgång. Ser du pollen komma in är vanligtvis allting bra, men titta också efter yngel i ditt samhälle så du vet att drottningen har kommit igång med äggläggningen.


Fram till nya bin kläcks kommer antalet bin minska under de första veckorna. Räkna med cirka fyra veckor innan antalet kläckta ökar och ytterligare någon vecka innan de ger sig ut på sin första flygtur.


Lycka till!

bottom of page