top of page

KÖPA BIN

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER BIN?

När man köper bin finns det en del att ta ställning till. Ska man köpa en avläggarepaketbin eller satsa på ett övervintrat bisamhälle? Vilken typ av bin ska man köpa? Hur många ska man börja med?


Den sista frågan är lättast att svara på, minst två! Varför? Det är, framför allt om du är nybörjare, oerhört svårt att se styrkan på samhället, tecken på sjukdom eller andra problem om du inte har något att jämföra med. Har du två samhällen kan du även använda resurser från det ena om du, t ex skulle få problem med drottningen i det andra samhället.


För att få svar på övriga frågor rekommenderar vi att du läser resten av sidan. Funderar en stund och bilda sedan din egen uppfattning om vad som passar dig bäst.

Tänk också på att du måste anmäla din bigård hos Länsstyrelsen i ditt län om du inte redan har bin på just den platsen.

AVLÄGGARE, PAKETBIN ELLER ÖVERVINTRAT BISAMHÄLLE?

Man kan beskriva avläggare och paketbin som uppstartssamhällen. De behöver sommarsäsongen för att bygga upp sig i styrka och för att samla de resurser de behöver inför vintern. Du kan inte räkna med någon honung första året och behöver ganska ofta kontrollera utvecklingen för att göra de insatser som behövs för att hjälpa de framåt. En avläggare köpt tidigt på säsongen kan dock ge ett litet överskott första sommaren.


I paketbin finns en äggläggande drottning från innevarande år. Medan i avläggare kan drottningen vara från föregående år om man köper avläggaren tidigt och från innevarande år om du skaffar din avläggare från midsommar och framåt.

Paketbin är ett mycket spännande sätt att följa utvecklingen av ett bisamhälle från starten.

En tidig avläggare är perfekt för dig som just gått din kurs och inte vill vänta en minut till.

Övervintrade samhällen är redo att producera honung. I övervintrade samhällen finns en äggläggande drottning från föregående år och hon är i full fart för säsongen. När du hämtat dina bin sätter du på en yngellåda till och efter någon eller några veckor, första skattlådan. Du behöver ha koll att de har tillräckligt med utrymme för att fortsätta samla nektar och för att fortsätta öka storleken på samhället.

Passa på och boka dina paketbin, avläggare eller övervintrade samhällen redan idag.

CARNICA, LIGUSTICA, NORDISKA ELLER BUCKFAST?

De olika biraserna skiljer sig något sinsemellan och de flesta biodlare är självfallet säkra på att just deras ras är den bästa. Du bör först kontrollera vilka biraser som redan finns i området där du kommer hålla dina bin. Att ta in en ny ras i ett område med en annan ras är sällan populärt och att stöta sig med sina närmaste biodlarkollegor är kanske inte att rekommendera. Tänk dig att en yrkesbiodlare i närheten odlar drottningar och du tillför drönare av en annan ras. Det kan skapa egenskaper som inte är önskvärda både hos dina egna kommande drottningar och hos drottningodlarens. Du kan läsa mer om de enskilda raserna nedan. Fundera lite på om någon ras är bättre än någon annan och hör med närmaste biodlarförening om vad de föreslår innan du tar ett beslut.


Carnica
Kallades tidigare Krainer. Det geografiska ursprunget är Balkan och de är välrustade för kalla vintrar och korta intensiva somrar. Carnicabiet är det bi vi har valt i vår biodling och vi trivs utmärkt med dem.

Några av de utmärkande egenskaperna är:

  • snälla och kakfasta

  • har en mycket snabb vårutveckling

  • liten bistyrka under vintern och därmed liten foderförbrukning under vintern

  • god övervintringsförmåga

  • viss svärmningstendens


Ligustica
Kallas även Italienska eller gula bin. Det geografiska ursprunget är Sydeuropa och de är perfekta för långa somrar.

Några av de utmärkande egenskaperna är:

  • snälla och kakfasta

  • har en medelsnabb vårutveckling

  • stor bistyrka under hela året och stor foderförbrukning under vintern

  • medelgod övervintringsförmåga

  • låg svärmningstendens


Nordiska
Den ursprungliga birasen i Norden. De har ett rykte om sig att vara elaka, något som inte stämmer för rena Nordiska Bin. Däremot har korsningar med andra raser uppvisat ett aggressivt temperament.

Några av de utmärkande egenskaperna är:

  • lugna, men rörliga på kakan

  • har en långsam, men kraftig vårutveckling

  • liten bistyrka under vintern och därmed liten foderförbrukning under vintern

  • mycket god övervintringsförmåga

  • medelhög svärmningstendens


Buckfast
Buckfastbiet är ursprungligen ett korsningsbi framavlat i England. Det är idag vanligt förekommande i Sverige.

Några av de utmärkande egenskaperna är:
lugna och kakfasta

  • har en snabb vårutveckling

  • stor bistyrka under vintern och måttlig foderförbrukning under vintern

  • medelgod övervintringsförmåga

  • låg svärmningstendens

PLAST-, TRÄ- ELLER TOPPLISTKUPA?

Vilken kupa du än väljer är det viktigaste att du tar hand om dina bin och ser till att de mår bra. Det du till slut väljer kan bero på estetiken, tyngden eller något helt annat.


En träkupa är, åtminstone i våra ögon, både vacker och smälter in bra i naturen. Men träkupan är också tung i sig och det är något du behöver tänka på när du väljer dina kupor. Vikten på en plastkupa, eller som de egentligen heter EPS-kupor, är mycket lägre och underlättar om du har lite svårt för tunga lyft. 


Du måste tänka på att vissa lådor som lyfts befinner sig axelhöjd och ska lyftas ännu högre, då kan ett lyft på 25-30 kg kännas riktigt tungt.


Ett alternativ kan då vara att välja mindre storlek på sargarna, du kommer behöva fler om du väljer mindre, men de väger också mindre när de är fulla med honung. På sidan alltombiodling.se kan du läsa mer om olika kupor och ramstorlekar.


Varje sarg (eller låda) innehåller normalt 10 ramar och varje ram kan lagra mellan
1,2-3,7 kg honung. Så när du väljer kupa måste du även välja ramstorlek.


Vi har ramstorlekarna Lågnormal och HLS i vår biodling.


En annan variant kan vara att du väljer topplistkupor. En topplistkupa har inga ramar utan enbart lister som bina bygger sina vaxkakor ifrån. De utökas på längden istället för på höjden.


Vill du veta mer om topplistkupor, uppstaplingskupor i trä eller EPS finns det finns massor med information på alltombiodling.se

bottom of page